Watertorenprijs 2021
Watertorens vormen sinds 1839 een karakteristiek onderdeel van de gebouwde omgeving in Nederland. Het meest opmerkelijk zijn de drinkwatertorens. Vanaf 1856 bouwde men ruim 260 watertorens ten behoeve van de centrale drinkwatervoorziening.
De Nederlandse Watertoren Stichting (NWS) wil de kennis over de Nederlandse watertorens bevorderen en werktconstructief mee aan initiatieven tot beheer, behoud en herbestemming van Nederlandse watertorens. Een van deactiviteiten is het uitreiken van de jaarlijkse Watertorenprijs voor goed voorbeeld. De Watertorenprijs wordt uitgereikt aan de eigenaar van een watertoren die recent de beste herbestemming realiseerde en hanteert daarbij de criteria: het respecteren van de bestaande kwaliteiten, de meerwaarde, functionaliteit én duurzaamheid van de herbestemming. De toren met de hoogste kwaliteit krijgt de prijs en die werd door het bestuur van de NWS unaniem toegekend aan de eigenaar van de herbestemde watertoren van Schimmert.
Met de herbestemming tot een centrum voor streekproducten krijgt de schitterende watertoren van Schimmert weer een centrale aansprekende functie voor de regio. In de imposante toren is een breed scala aan functies ondergebracht, gericht op de promotie van streekproducten uit een straal van 60 kilometer.
De eigenaar ontwikkelde een overtuigend concept voor de toren mede door er veel lokale partijen bij te betrekken. Onder in de toren op verdieping 1 vind je het restaurant waar gekookt wordt met verse lokale ingrediënten, helemaal bovenin is de drukbezochte rooftopbar met een panoramisch uitzicht over de wijde omgeving. Met de Augmented Reality app kun je via je telefoon zien waar de leveranciers zich bevinden. Op de tussenliggende verdiepingen bevinden zich het4D Smaaktheater, een brouwerij, streekproductenplein en een winkel.
In de kelder bevinden zich de technische installaties van de energieneutrale toren. Dat laatste is een prestatie op zich!Alles bij elkaar is er een hecht, samenhangend concept gerealiseerd dat van betekenis is voor de hele regio. Hiermee is de bevlogen initiatiefnemer en eigenaar van de toren van Schimmert, Nico Eurelings, dan ook de overtuigende winnaar van de watertorenprijs 2021.
Achtergrond
De iconische watertoren van Schimmert rijst hoog uit boven het glooiende Limburgse landschap. Hij staat op het hoogste punt van het plateau van Schimmert, 178 meter boven NAP. Het is een karakteristiek herkenningspunt voor de wijde omgeving. De toren zelf is 38 meter hoog en herbergt een reservoir dat met een inhoud van 1150 m3 tot de grootste in Nederland behoort. De toren is in 1927 gebouwd naar het winnend ontwerp van Jan Joseph (Jos) Wielders voor de prijsvraag die de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) uitschreef. Het ontwerp betreft de toren en een aangebouwde dienstwoning in de stijl van de Amsterdamse School.
De schitterende watertoren van Schimmert wordt door de Nederlandse Watertoren Stichting gewaardeerd wordt als één van de 10 meest waardevolle torens van ons land, het is dan ook een rijksmonument. Bijna negentig jaar lang was de toren niet alleen een belangrijk onderdeel van de drinkwaterleiding van Zuid-Limburg, het was ook hét symbool van de publieke drinkwatervoorziening in de regio.
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed: Watertoren De Reusch wint OMD Duurzaamheidsprijs
De Limburger: “Duurzaamheidsprijs voor Reusch van Schimmert”
Eigenaar Nico Eurelings kreeg de duurzaamheidsprijs van Open Monumentendag voor het verduurzamen van het monument op 8 september. "Duurzaamheid is tot in de laatste details doorgevoerd" volgens Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.