Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed: Watertoren De Reusch wint OMD Duurzaamheidsprijs

De winnaar van de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs 2022 is bekend: Watertoren De Reusch uit Schimmert. Het Oldschool Hotel in Winterswijk is tweede geworden en het Elevatorhuis in Rotterdam derde. Het zijn alle drie inspirerende voorbeelden van verduurzaamde monumenten. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de opening van de Vriendenloterij Open Monumentendag (OMD). Nico Eurelings, eigenaar van de watertoren, ontving uit handen van Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een glazen kunstwerk.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland namen samen het initiatief voor de organisatie van de OMD Duurzaamheidsprijs 2022. Hiermee belonen zij een monument dat het toonbeeld is van verduurzaming. Bekijk meer informatie en de filmpjes over de winnaars.

Open Monumentendag thema duurzaamheid
De prijsuitreiking vond plaats op het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA in Ede. De Westhal (De Fietser) is momenteel het grootste energieleverende rijksmonument (9000m2) van Nederland. Het past daarmee goed bij het landelijke thema van deze 36e editie van de Open Monumentendag 2022: Duurzaamheid, met de bijpassende slogan: ‘Duurzaam duurt het langst’.

Tijdens het officiële gedeelte van de opening van Open Monumentendag op 8 september 2022 gaven Harald de Boer (directeur Nederland Monumentenland) en Kees-Jan Dosker (directeur Nationaal Restauratiefonds) samen het startsein. Ze draaiden virtueel de groene sleutel om en openden daarmee de monumenten. Daarna werd bekend gemaakt wie de winnaar is van de OMD Duurzaamheidsprijs 2022 en welk lied de beiaardiers tijdens het weekend gaan spelen.

Bezoek aan de monumenten en activiteiten
Op de website www.openmonumentendag.nl staan verschillende tips voor een bezoek aan monumenten of het volgen van een activiteit. Naast kastelen en molens en zijn er ook tuinen en woonhuizen opengesteld. Dit jaar zijn er ook verrassende industriële panden te bezoeken die het thema duurzaamheid op verschillende manieren toepassen.

Lees verder..

De Reusch neemt afscheid van exploitant

De directie van De Reusch in Schimmert neemt afscheid van de huidige exploitant. Beide partijen zijn het niet eens geworden over het te voeren exploitatiebeleid van deze monumentale Limburgse watertoren. Het uitblijven van een goede exploitatie leidde tot een financieel onhoudbare situatie. De Reusch is dan ook een kort geding gestart om de overeenkomst met de huidige exploitant te beëindigen.

De Limburger: “Duurzaamheidsprijs voor Reusch van Schimmert”

Eigenaar Nico Eurelings kreeg de duurzaamheidsprijs van Open Monumentendag voor het verduurzamen van het monument op 8 september. "Duurzaamheid is tot in de laatste details doorgevoerd" volgens Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Limburger: “Eigenaar: Watertoren steekt uit boven andere kandidaten duurzaamheidsprijs”

Gaat watertoren De Reusch van Schimmert aan de haal met de Groene Sleutel? Als het aan eigenaar Nico Eurelings ligt kan de duurzaamheidsprijs hem moeilijk ontgaan.