De Limburger: “Eigenaar: Watertoren steekt uit boven andere kandidaten duurzaamheidsprijs”

Schimmert – Gaat watertoren De Reusch van Schimmert aan de haal met de Groene Sleutel? Als het aan eigenaar Nico Eurelings ligt kan de duurzaamheidsprijs hem moeilijk ontgaan.

Geertjan Claessens – De Limburger, 30 augustus 2022, 15:00

350 zonnepanelen, warmtepompen, warmte terugwinnen en een lift die stroom opwekt. Watertoren De Reusch van Schimmert heeft heel wat ijzers in het vuur, bij de strijd om de Groene Sleutel. Het rijksmonument is een van de drie overgebleven kandidaten voor de duurzaamheidsprijs, die in het teken staat van Open Monumentendag.

Volgens eigenaar Nico Eurelings steekt de toren letterlijk en figuurlijk met kop en schouders uit boven de andere twee kandidaten: het Elevatorhuis in Rotterdam en het Oldschool Hotel in Winterswijk. „We zijn de enige die energieneutraal is.” De duurzaamheid zit hem ook in de verkoop van producten uit de streek, waardoor voedsel minder ver hoeft te reizen. „Alleen koffie en thee kunnen we niet hier vandaan halen.”

Het duurzaam maken van de toren die hij in 2015 kocht, vergde een forse investering in duurzaamheidsmaatregelen, waar hij als directeur van New Energy Systems alles van weet.

Dat is in zo’n oud gebouw niet gemakkelijk. „Je kunt geen isolatie voor de muren zetten, dat ziet niet uit. Maar we hebben de vloeren geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming.” Regelgeving helpt niet altijd mee. „De zonnepanelen liggen op een perceel hiernaast. Ik moet de stroom daar verkopen en hier weer terugkopen. Maar ik krijg er niet zoveel geld voor als ik er hier voor betaal. Als ze met dat soort regels soepeler zouden omgaan denk ik dat meer monumenten verduurzaamd zouden worden.”

Hoe dan ook is De Reusch in trek. Er komen naar schatting rond de duizend mensen per week. Met Open Monumentendag zijn dat er naar verwachting iets meer.

De winnaar van De Groene Sleutel wordt op 8 september bekendgemaakt. Stemmen kan tot 7 september via www.openmonumentendag.nl/duurzaamheidsprijs

Lees verder..

De Reusch neemt afscheid van exploitant

De directie van De Reusch in Schimmert neemt afscheid van de huidige exploitant. Beide partijen zijn het niet eens geworden over het te voeren exploitatiebeleid van deze monumentale Limburgse watertoren. Het uitblijven van een goede exploitatie leidde tot een financieel onhoudbare situatie. De Reusch is dan ook een kort geding gestart om de overeenkomst met de huidige exploitant te beëindigen.

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed: Watertoren De Reusch wint OMD Duurzaamheidsprijs

De winnaar van de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs 2022 is bekend: Watertoren De Reusch uit Schimmert. Het Oldschool Hotel in Winterswijk is tweede geworden en het Elevatorhuis in Rotterdam derde. Het zijn alle drie inspirerende voorbeelden van verduurzaamde monumenten.

De Limburger: “Duurzaamheidsprijs voor Reusch van Schimmert”

Eigenaar Nico Eurelings kreeg de duurzaamheidsprijs van Open Monumentendag voor het verduurzamen van het monument op 8 september. "Duurzaamheid is tot in de laatste details doorgevoerd" volgens Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.