De omgeving

Van Geul tot Geleenbeek

Gemeente Beekdaelen maakt zich sterk voor een gezonde en duurzame leefomgeving. De bodem is letterlijk en figuurlijk de bodem onder ons bestaan. De Zuid-Limburgse bodem vormt met haar kalk, löss, grond en zand misschien wel dé belangrijkste basis voor hoe we hier ons leven leiden en vormgeven, nu en in de toekomst. Samen met een goed watersysteem zorgt een gezonde, regenererende bodem voor voedsel, water, schone lucht, stabiel klimaat, biodiversiteit, gezondheid, veiligheid en geluk. Een kwalitatieve en vitale bodem is essentieel.

Wandelingen & fietstochten

Ontdek de leukste plekken in de omgeving van De Reusch. We selecteerden een aantal mooie wandelingen/fietstochten rondom onze watertoren. Heb je nog een leuke tip, laat het ons zeker weten!

Wandelgids wandeling (nr. 1586)
14,2 km - van wandelgidszuidlimburg.com vanaf De Reusch

"De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas! Met stralend oog en blijde zin en goed gevulde tas!"
Deze prachtige route loopt van Schimmert naar Beek. Tijdens deze gemakkelijke maar flinke wandeling wandel je over het Plateau van Schimmert via veldwegen naar de buurtschap Oensel en dan door de velden naar de buurtschap Klein-Genhout. Dan daal je via leuke paadjes af naar Beek.

Wandelgids wandeling (nr. 1500)
11,1 km - van wandelgidszuidlimburg.com vanaf De Reusch
Welkom wandelaars! Tijdens deze licht heuvelachtige wandeling wandel je over veldwegen en langs akkers en wijndomeinen. Via een mooi voetpad loop je naar buurtschappen Raar en Waterval en dan beklim je via een bospad de Wijngaardsberg. Je klim wordt beloond met een schitterend uitzicht. Je kunt verder omhoog naar een plateau. Via een verrassend paadje kom je terug bij De Reusch. Scan de QR-code voor de exacte route! PS aan het eind nog puf? Beklim dan -voor 3 euro- zeker De Reusch voor een schitterend uitzicht. (We hebben ook een lift)
Wandelgids wandeling (nr. 1228)
10,6 km - van wandelgidszuidlimburg.com vanaf De Reusch
Tijdens deze heuvelachtige rustige wandeling wandel je meteen een leuk voetpaadje in. De wandeling leid je langs de rand van de buurtschap Klein Haasdal en via veldwegen langs akkers naar een open plateau. Je loopt een stukje door het Kloosterbos en komt in Houthem. De Sint-Gerlachuskerk en het kasteelpark zijn een bezichtiging waard. Daarna klim je door het Ravensbos omhoog. Via een bosvijvertje en langs bosranden loop je over de veldweg terug naar Schimmert. Scan de QR-code voor de exacte route!
Zevenmijllaarzenroute (Beekdaelen)
11,4 km - van Visit Zuid-Limburg vanaf De Reusch
Deze wandeling staat in het teken van sprookjes! Reuzen in de natuur bestaan ook, wat dacht je van bomen? Natuurlijk ontdekken we ook ander moois op deze veelzijdige route, zoals kasteel De Bockenhof en de Remigiuskerk. De wandeling biedt een pelgrimservaring met spreuken en opdrachten speciaal gericht op bezinning en bewustwording. Trek jij de zevenmijllaarzen aan of lukt het je om de route op je rode schoentjes te betreden, als ware het een sprookje?
De route van De Reusch (Nuth)
8,1 km - van Visit Zuid-Limburg vanaf De Reusch
Het landelijke dorpje Schimmert ligt in een prachtig gebied. Van veraf zie je de 38 meter hoge Reusch al boven de gebouwen uitstijgen. In Schimmert is genoeg te beleven. Je vindt bijzondere tuinplanten bij de Marnis Kwekerij, je kunt de Remegiuskerk bezoeken en veel te weten komen over naoorlogse tractoren en gebruiksvoorwerpen uit het boerenbestaan in het Boerderij- en Heemkundemuseum. Je kunt de rode paaltjes te volgen en de exacte route bekijken via de link.
Via Coriovallum route (Zuid-Limburg)
90,8 km - van Visit Zuid-Limburg vanaf De Reusch
Bewandel oude heirbanen, waarover vroeger ook al pelgrims trokken! De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé, alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de 'Via Belgica', een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen. De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. De totale lengte van de route is 90 kilometer en gemakkelijk op te delen in kortere trajecten. Let op, deze route is niet bewegwijzerd via markeringen.
Fietstocht: Beekdaelenroute
52,4 km vanaf De Reusch

Fietsen door Beekdaelen is genieten van de panorama’s over het plateaulandschap, de leukste plekken ontdekken, lokale producten proeven en je laten inspireren door de verhalen van de ‘locals’. De Beekdaelenroute is makkelijk te volgen via de fietsknooppunten en Beekdaelenroute routebordjes. De route is opgedeeld in een noordlus (gele bordjes/26 kilometer) en zuidlus (oranje bordjes/24 kilometer), die aaneen geknoopt kunnen worden. Voor de volledige route volg je fietsknooppunten:
87 / 24 / 86 / 60 / 70 / 71 / 61 / 62 / 30 / 52* / 75 / 91 / 52 / 66 / 34 / 88 / 87 / 83 / 96 / 95 / 98 / 63 / 62 / 90 / 92 / 93 / 25 / 85 / 84 / 83
Verbindingsknooppunt van de noord- en zuidlus is 87 + 83. Knooppunt 52* is een Duits fietsknooppunt.
Pssst: even opladen? Dat kan natuurlijk bij De Reusch! Zowel je fiets als jezelf...

Groene long Zuid-Limburg

Tussen de verstedelijkte regio’s Maastricht, Sittard-Geleen en Parkstad ligt een prachtig groen gebied waar de gemeenten samen werken aan mogelijkheden voor de invulling hiervan. De gemene deler van dit alles is een gezonde en duurzame samenleving in een hoogwaardig landschap met rijke natuur, een robuust watersysteem én een vitale bodem: de basis voor ons bestaan

Bekijk locaties

Samen werken aan een duurzame, gezonde leefomgeving

Op dit moment zijn er naast De Reusch nog 3 initiatieven die van onderop invulling geven aan een duurzame en gezonde leefomgeving en die hier allemaal op hun eigen manier aan bijdragen.

ALfa Brouwerij
10 km vanaf De Reusch

De Alfa Brouwerij, de meest natuurzuivere brouwer, investeert in een nieuwe omgeving van de fabriek en een brasserie tegenover de brouwerij die ook als bezoekerscentrum dienst zal doen. Samen met Natuurmonumenten en Waterschap Limburg wordt er een ecologische corridor gerealiseerd, waar duurzame bedrijfsactiviteiten
plaatsvinden.

Hersteltuin Schinnen
7 km vanaf De Reusch
De Hersteltuin wil voorzien in gezonde voeding voor mensen in armoede en een plek creëren waar mensen zich kunnen ontwikkelen, meedoen en van waarde zijn voor zichzelf en voor een ander. De Hersteltuin is bedoeld voor mensen die kampen met sociale uitsluiting, met focus op het versterken van de zelfredzaamheid en sociale maatschappelijke participatie.
Groevepark Bruls
7 km vanaf De Reusch
Op dit moment wordt een aantal mogelijke inrichtingen voor de verschillende groeves van Bruls verkend. Gedacht wordt aan een 40 hectare grote zonnepanelenweide, wellness en verblijfsrecreatie met de thema’s klimaat, energie, gezondheid en duurzaam toerisme.